Thursday, April 2, 2015

PROJECT 2015 : TERMITES BATING SYSTEM - SISTEM UMPANAN ANAI-ANAI ( EXTERMINEX PRODUCT )

KAWALAN ANAI-ANAI

KAEDAH SISTEM UMPANAN.

PRODUCT : EXTERMINEX


PERALATAN SISTEM UMPANAN.
1. Sistem Atas Tanah
2. Sistem Dalam Tanah (Tanam)


Above Ground Station (AGS)

In Ground Station (IGS)FUNGSI UMPAN.
Objektif umpan anai-anai adalah dengan meletakkan sumber makanan yang mengandungi racun. Anai-anai mencari makanan yang mencari umpan akan mengambil dan BERKONGSI makanan yang mengandungi racun dengan kawan-sarangnya termasuk Ratu dan Raja melalui proses yang dipanggil trophallaxis. Proses penghapusan mungkin memerlukan kira-kira 2 hingga 12 minggu, bergantung kepada saiz tanah jajahan, biasanya antara 6 hingga 8 minggu.


Sistem Perangkap 
Exterminex sistem umpan anai-anai menawarkan dua jenis sistem, iaitu di atas tanah sistem perangkap dan di-tanah sistem perangkap.


Sistem Atas Tanah
Sistem perangkap tanah di atas biasanya memberikan umpan dengan toksikan terus kepada laluan anai-anai dari terdedah jejak lumpur di atas tanah, iaitu pada dinding, siling dan perabot dan lain-lain


Sistem Bawah Tanah (Tanah)
Sistem perangkap di-tanah biasanya memasang di-tanah stesen umpan sekitar/sekeliling premis. Ia bertindak sebagai stesen pemantauan. Apabila anai-anai yang dipintas, umpan yg menyebabkan keracunan akan ditempatkan di stesen pemantauan untuk menghapuskan koloni.


Umpan
Umpan anai-anai biasanya terdiri daripada memancing kompaun / attractant, alfa selulosa dan yg menyebabkan keracunan. Umpan yang dibasahkan dengan air untuk mencontohi makanan dan alam sekitar anai-anai suka.


EXTERMINEX
Exterminex menawarkan state-of-the-art teknologi terkini dalam umpan anai-anai. Exterminex adalah hasil dari tahun penyelidikan memahami tingkah laku dan keutamaan anai-anai dalam mencari makanan dan memilih sumber makanan mereka. Ia adalah anai-anai umpan yang paling sedap yang ada dan umpan ini sedang tertutup dibungkus untuk mengekalkan kesegaran dan daya tarikan untuk anai-anai.


BAHAN AKTIF
Exterminex menggunakan serangga bertindak pengatur pertumbuhan perlahan, chlorfluazuron sebagai racun itu. Chlorfluazuron telah dibuktikan dalam banyak kajian saintifik bahawa ia adalah tidak dapat dikesan, oleh itu, tidak menolak dan anai-anai adalah kuat terhadap pelbagai spesies anai-anai penting dari segi ekonomi seperti:

Coptotermes acinaciformis
Coptotermes curvignathus
Coptotermes formosanus
Coptotermes gestroi
(Hanya senarai, anai-anai di atas sesuai untuk menggunakkan Sistem Umpanan ini) 

Exterminex menggunakan chlorfluazuron tulen untuk memastikan pengesanan sifar toksikan oleh anai-anai. Jika bahan aktif dikesan oleh anai-anai sebagai racun yang, anai-anai akan berhenti makan dan bergerak ke sumber makanan lain dan koloni anai-anai akan bertahan kemunduran sedikit kerana pembunuhan beberapa rakan-rakan sarang. Chlorfluazuron adalah molekul yang sangat stabil, mampu menahan pecahan enzim memastikan trophallaxis untuk memastikan bahawa bahan aktif dihantar ke semua teman sarang sambil mengekalkan keupayaan dan keberkesanannya. Chlorfluazuron adalah racun yang perlahan, membolehkan anai-anai untuk BERKONGSI makanan beracun dengan rakan-rakan sarang mereka semua perjalanan pulang ke Ratu dan Raja.


TINDAKAN
Chlorfluazuron adalah pengatur pertumbuhan serangga menghalang sintesis chitin dalam serangga. Kitin merupakan komponen utama dalam exoskeletons semua serangga termasuk anai-anai. Anai-anai diracuni oleh chlorfluazuron tidak akan dapat mensintesis kitin untuk membaiki exoskeletons mereka, mungkin rosak oleh aktiviti fizikal atau Ekdisis. Ramuan aktif yang unik akan mengganggu dan membantutkan pertumbuhan anai-anai yang akhirnya akan membunuh mereka kerana mereka cuba untuk bersalin kulit. Pekerja perlahan-lahan akan mati kerana minggu menyebabkan kekurangan pekerja berkenaan, mencari makanan dan mengekalkan koloni. Yang menderita koloni beracun dari kekurangan makanan menjadi lemah dan mudah terdedah kepada penjajahan oleh parasit lain dan semua peristiwa-peristiwa ini akhirnya menghapuskan koloni.


Umpan pilihan
Matriks umpan Exterminex menggunakan sangat halus selulosa alpha yang tidak mengandungi apa-apa kekotoran kimia yang repels anai-anai. Exterminex juga mengandungi jumlah tertentu memikat sebatian dan makan perangsang (kedua-dua belum selesai paten) yang akan memastikan makanan yang agresif. Setelah Exterminex umpan dipintas, anai-anai tidak akan teragak-agak untuk mengambil semua yang ada umpan Exterminex lebih sumber makanan yang ada yang lain. Ini seterusnya membantu untuk mengurangkan kerosakan struktur kayu untuk hartanah dipenuhi serta penghantaran bahan aktif yang mencukupi untuk menghapuskan koloni anai-anai. Exterminex dilengkapi dengan kedua-dua di-tanah dan atas tanah stesen umpan, memastikan kemudahan penggunaan dan menyampaikan penghapusan berjaya koloni anai-anai, pasti!

Kajian perbandingan telah membuktikan bahawa anai-anai suka Exterminex lebih banyak umpan lain kerana kelazatannya.

Exterminex hanya "terlalu manis menjadi racun" kepada anai-anai.


Video kerja-kerja kawalan Anai-anai:FOR ENQUIRE / QUOTATION, PLEASE CONTACT US ; 

DAUN PEST CONTROL & HYGIENE SERVICES (SA0162975-H) 
E7-02-04, JALAN 1/76B,
DESA PANDAN,
55100 KUALA LUMPUR. W.P.
H/P : 016-338 0960 
Tel / Fax : 03-9281 3682 
Email : sales.daunservices@gmail.com 
Website : www.dpchs.com.my
1 comment:

  1. Wherever slugs and snails are abundant, a bi-weekly applications of some good organic slug controller around garden beds and surrounding garden spaces is necessary. My cousin works for pest control Port Macquarie and that’s how I know things a bit.

    ReplyDelete